Säkra och trygga livsmiljöer – halvdagsutbildning för kommunanställda

Vid nyproduktion eller ombyggnation av bostadsområden, bostäder, skolor, offentliga rum, kollektivtrafikmiljöer etc. görs sedan länge medvetna val när det gäller tillgänglighet, brandsäkerhet och miljöfrågor.

Motsvarande strukturerat arbete saknas ofta beträffande frågor som rör säkerhet och trygghet.

Tillsammans med flera fastighetsägare, branschorganisationer, företag och kommuner har vi därför tagit fram en de-facto standard vid namn BoTryggt2030 för arbetet med att skapa säkra och trygga livsmiljöer. BoTryggt2030 handlar om att samla och sprida kunskap om hur olika aktörer kan förebygga brott och öka tryggheten i nyproduktion och ombyggnation genom det fysiska rummets utformning.

Innehåll

Upplägg

Med utgångspunkt i den nya standarden BoTryggt2030 och handboken presenteras kunskapen bakom att jobba med säkerhets- och trygghetsfrågor i stadsplanering.

Vi går igenom FNs globala mål för hållbar utveckling med fokus på trygghetsskapande åtgärder och bebyggelseplanering. Det gäller särskilt mål 11 (Hållbara städer och samhällen) som handlar om att göra städer och bosättningar inkluderande, säkra, motståndskraftiga och hållbara.

Dessutom fördjupar vi oss i de teoretiska principerna i BoTryggt2030 och själva checklistorna och hur dessa kommer till användning i praktiken.

Observera att nedan endast är ett förslag på upplägg och att programmet självklart kan skräddarsys efter era behov och önskemål.

Säkerhet och trygghet i planeringsprocessen: från de globala målen till plan- och bygglagen
BoTryggt2030: en ny standard för säker och trygg stadsplanering
Jobba med BoTrygg2030 i praktiken: genomgång av handbok inklusive checklistor
Platssamverkan och placemaking som verktyg i säkerhets och trygghetsarbetet
Workshop: Praktisk övning med genomgång av en ny detaljplan

>> Tillbaka till anmälan