Projekt om smart belysning: BETRIOT

Beskrivning

Samhället har förändrats under det senaste decenniet och möjligheterna för att skapa och upprätthålla säkra och trygga offentliga miljöer för medborgare har utmanats dramatiskt. BETRIOT syftar till att öka kunskapen om hur en kommun kan arbeta med smart belysning för att öka säkerheten och tryggheten i den offentliga miljön på ett klimatsmart och jämlikt sätt. Projektet är ett samarbete mellan Stiftelsen Tryggare Sverige, Light Bereau och Solna Stad där Stiftelsen Tryggare Sverige är projektkoordinator.

Syfte

Målet med BETRIOT är att utveckla en kommunal modell som tydliggör hur belysningssystemet kan planeras, förvaltas och underhållas för att öka säkerheten, tryggheten och jämlikheten i offentliga miljöer. Ett annat mål är att resultatet av projektet delges på en hemsida som förenklar spridningen av resultatet.

Projektets upplägg

Projektet organiseras genom fyra primära arbetspaket, vars aktiviteter syftar till att:

1. Identifiera smarta belysningsenheters effekt för säkerheten, tryggheten och jämlikheten i den offentliga miljön.

2. Identifiera vilka tekniska möjligheter och utmaningar som finns inom smart belysning för offentlig miljö, utifrån ett användarperspektiv.

3. Identifiera vilka behov som behöver tillgodoses för att smart belysning ska kunna realiseras inom en kommun.

4. Säkerställa spridning av resultatet via en hemsida.

Förväntade effekter och resultat

Utvecklingen inom tekniken har medfört att besparingar på elen inte behöver ske på bekostnad av invånares säkerhet och trygghet. Med hjälp av smarta belysningsenheter finns möjlighet att istället använda belysningsinriktade säkerhets- och trygghetsåtgärder på ett klimatsmart sätt. Projektet kan därför bidra till minskade kostnader för brottslighet, ökad livskvalitet för invånare, ökat nyttjande av offentliga rum samt att det tydliggörs hur det tekniska och organisatoriska systemet ska planeras, förvaltas och underhållas så att initieringen sker på ett hållbart sätt.

Ytterligare information

Kontaktperson: Kriminolog Marika Haug
E-post: marika.haug@tryggaresverige.org
Telefon: 073-511 57 17 / 08-29 20 00
Adress: Carl-Gustaf Lindstedts gata 3, 112 69 Stockholm